Følg meg:

INSTAGRAM

FACEBOOK





OUR MOTHERS
Separatutstilling i Modum Kunstforening 2024

Placeholder image
"Our Mothers" -   Biologisk kontakttrykk og akvarell på papir

Utstillingen kretser rundt temaer som kvinners historie, søsterskap, morskap, sykluser og vekst, naturen og Moder jord.

Den består hovedsakelig av nye malerier og arbeider laget med biologisk kontakttrykk, blyant og pastell på papir. Motiver som går igjen er planter, sirkler, eggformer og det hun mener er de vakreste kvinnelige kjønnsorganene, nemlig livmoren og eggstokkene.

Utstillingen består også av tre store verk, skåret ut av mdf-plater med form som konturen av sjakkdronninger. Beskrevet i Look back Sister, separatutstillingen i Stange Kunstforening, og sees under fanen objekter.

Annemor Kvam ønsker å uttrykke en sammenheng mellom tidlige tiders gudinnedyrkelser, rituelle figurer, symboler og ornamenter, og samtidens store temaer: omsorg for naturens mangfold.

Annemor Kvam – Billedkunstner
"Roses are red"


Annemor Kvam – Billedkunstner
"Fuglegudinne"


Annemor Kvam – Billedkunstner
"Preparing for a new spring"


Annemor Kvam – Billedkunstner
Kvam, Skikkelstad og Clementz


Åpningsprogrammet var et samarbeid mellom komponist og musiker Marit Skikkelstad, forfatter og forteller Marit Clementz og Annemor Kvam.

Under åpningen ble «Mother Earth» av Skikkelstad spilt av i rommet.
Lytt HER.

Clementz leste sin tekst om og til kvinnene som de tre sjakkdronning-objektene representerer.
Teksten kan du lese HER.

Eller lytt til teksten og låta «Sølvtråden», mens du ser mine bilder her:











LOOK BACK SISTER
Stange Kunstforening 2021

Placeholder image
In honor of... 2021


Siden 2015 har jeg vært interessert i de gamle Gudinne-kulturene som fantes i Europa og Midtøsten.
Sporene etter disse er for det meste omskrevet, feiltolket, og utelatt i kulturhistorie- og historiebøkene, opp til i dag. Historier om konger, keisere og kriger har vi hørt mye om, disse lederne er plassert på sokler og vegger verden over. Dette til tross for at det er gjort titusener av arkeologiske funn som viser at kvinner, og gudinner, har hatt en fremtredende rolle i tidligere kulturer 7-8000 år tilbake. Det er funnet over 30 000 figurer av kvinner i fødsel, eller i rituelle handlinger, som fuglegudinner og mye annet. Figuriner og bruksting ble rikt dekorert med symboler, som religionsforskere, antropologer og arkeologer har samarbeidet om å tyde. En viktig kunnskaps- og inspirasjonskilde er arkeologen Marija Gimbutas.

Hovedverkene i denne utstillingen er tre store objekter skåret ut i mdf. De er 200 cm høye, og malt med akryl og airbrushteknikk, og hedrer tre sterke kvinner:

In honor of Katti Anker Møller, er tittelen på et av disse objektene. Hun er kjent for sitt arbeid for ugifte kvinner og deres barns rettigheter, prevensjonsopplysning, og for opprettelsen av det første Mødrehygienekontoret i 1924. Gjemt og glemt i norsk historieundervisning.

Nawal El Saadawi» er den andre som æres på samme måte. Hun var en kjent lege, forfatter og feminist fra Egypt som kjempet for kvinners stilling og selvstendighet, og fikk føle straffen for det. Fengslet, og levde senere lenge i eksil.

Marija Gimbutas var en arkeolog som utførte mange utgravninger i det gamle Europa. Hennes teorier om gudinnekulturer ble først avvist av hennes mannlige kollegaer, men nyere tids forskning viser at hun faktisk hadde funnet sporene etter disse kulturene, og tolket dem rett.

Utstillingen besto også av ornamentale malerier, og tre store malerier utført i airbrushteknikk med henvisning til naturreligion, No limits, Aura og Sirkeldans.

Åpningsprogrammet var i min regi, et samarbeid med Skikkelstad og Clementz, med litt annet innhold enn i Modum Kunstforening.

Placeholder image
Annemor Kvam, utstilling Stange

Placeholder image
Skikkelstad, Kvam, Clementz